Du är här: Funderingsprofessorn - Funderingar 1
Professorn i Funderingar

Välkommen till
Professorns i Funderingar hemsidor!

 

Funderingar
Varför inte lägga ned alla former av tips, lotto och liknande, och ersätta det med “Det stora skattelotteriet”. Alla skattebetalare deltar, eventuellt i proportion till sin inbetalda skatt. Varje månad drar sedan skatteverket ett antal personnummer ur tombolan och personer med dessa personnummer får en skattefri månad; Vid några tillfällen per år drar man ytterligare personnummer men där vinsten är ett skattefritt år. (mars 1997)
Vad skulle hända om man ersätter allmänna val med ett "riksdagslotteri": Varje år drar man 75 (74 vart fjärde år) personnummer ur röstlängden, och personerna med dessa personnummer får göra “samhällstjänst” under fyra år i riksdagen. De politiska partierna kan utse en gruppledare till vilka de (lyckligt) lottade personerna får sälla sig alltefter eget tycke. Kan det bli sämre än vad det är nu? På liknande sätt kan man tillsätta en “regering” bestående av sakkunniga inom institutioner och näringsliv. Som stadsminister, eller president, kan vi väl låta folket rösta bland lite mer folkliga personer, artister och liknande. (mars 1997)
Det handlar inte om att spela sina kort rätt, det handlar om att vara den man är. Så gott det går. (våren 1998)
Fast det är kanske då man spelar sina kort rätt? (sommaren 2005)
Meningen med mitt liv är den mening jag ger mitt liv. En av mina meningar med livet är att hjälpa andra finna meningen med sitt liv. (jan 1999)
Funderingar runt vår existens: Mycket i vår omvärld är "bara" avtal: julen är bara ett avtal, äktenskap är bara ett avtal, ett företag (vilket som helst) är bara ett avtal, ett land (vilket som helst) är bara ett avtal.
- Skulle det inte också vara så att alltihop bara är avtal?

Vi (du, jag, andra) består bara av energi och känslor (man kan faktiskt säga att även känslor är energi), men för att existera på denna vår jord har vi funnit det nödvändigt att avtala om att vi skall finnas till i vad vi kallar kroppar, att vi skall vara fysiskt avgränsade, att vi skall ha en massa (fast redan Einstein sa att energi och massa är samma sak, E=mc2), att vi inte skall kunna vandra genom väggar, inte kunna förflytta oss genom golv och tak. Det är kanske också så att väggar, golv och tak även de är bara ett avtal.

Så, egentligen kan vi förflytta oss "telepatiskt", fast kanske inte i denna vår avtalade värld. (jan 1999)

Det är en viss skillnad mellan "Du är dum" och "Du beter dig dumt". Borde man tänka på! (maj 1999)
Visst, man kan inte bygga ett förhållande på sex, lika lite som man kan bygga det på mat. Men båda är något jag tror vi alla behöver, till vardags blir det kanske mest falukorv och blodpudding, ibland blir det en ordentlig festmiddag. (okt 1999)
Vad tror Du på? var det någon som frågade mig. Mitt svar: Mig själv. Att det är JAG som bestämmer i mitt liv, inte "någon annan". Att vi är här på jorden för att göra något gott och att ha kul och njuta under tiden. Att livet fortsätter fast i annan form efter tiden på jorden. Kanske kommer vi tillbaka i annan skepnad på jorden eller någon annanstans. (mar 2000)
Karaoke á la Sven: Alla har varsin Walkman och sjunger eller nynnar till vad de nu än lyssnar på. Jag vet ju själv hur jag låter, och de andra är ju ändå inte intresserade. Egentligen. (mar 2000)
På en stor internationell telekomfirma sa man "It's all about communication between people - the rest is technology" - hur kan det finnas en 'rest' efter 'allt', kan man undra.

Professorn säger "It's all about people". There is no 'the rest'. (maj 2000)

Allt är inte bara svart eller vitt – kom ihåg alla de fina färgerna däremellan! (maj 2000)
Min syn tillvaron (inte bara min utan hur vi som individer i ett kollektiv kan förhålla oss till omgivningen). IQ, EQ, SQ - men vad innebär det för mig? Vad är det som är viktigt? Ta fram dina drömmar och realisera dem! Sikta inte på stjärnorna i hopp om att nå trädtopparna (för då kommer du inte ens till trädtoppen!) utan sikta på stjärnorna och TRO på att du också kommer dit. Det gör du! Och vet att du förtjänar att få det du söker. Trädtopparna kan vara bra att ha som delmål. (maj 2000)
Det är ganska lätt att sitta och vara uppkäftig mot en PC-skärm som verkar ta emot precis vad som helst utan att ifrågasätta. Fast det är kanske det den gör när programmen hänger sig, när internetkopplingen utan förvarning försvinner, när det blir svart på skärmen? (jun 2000)
Någon berättar om en bok PC Jersild skrev om Gud, och när han kom fram till att Gud inte finns försvann allt han skrivit från dataskärmen. Bara så där.

Då svarar jag: Jag tycker om teorier som man bara hittar på sådär, och som säkert kan vara sanna, men då måste de också vara någorlunda konsekventa: Rimligtvis borde resten av PC Jersilds bok vara tom, eller så skulle den bara försvinna så där in i tomma intet när man läste den. Eller kanske redan då den skrevs. Fast då skulle han ju inte tjänat några pengar på boken. Vem vill ha en tom bok, eller en som försvinner när det börjar bli spännande? Kanske han kunde hållit ett föredrag i stället? Och själv försvinna halvvägs? (jun 2000)

Tänk vad otroligt elakt det är att ge bort en miljon till en nära vän. (sommaren 2000)
Vi vet allt vad vi behöver och vill veta, fast vi vet inte om det. (mars 2001)
Kunnskap är mackt! (citerat från en kollega)
Solen är en jättestor explosion som pågår just nu, och som har pågått ganska länge.
Allteftersom man blir äldre blir varje dag relativt sett kortare och kortare i förhållande till det totala antalet dagar man levt. Till slut blir den relativa delen så liten att man kan antingen benämna den försumbar och därmed inte längre räknas eller räkna bort den genom avrundning. Alltså kan man inte bli hur gammal som helst utan man stannar så småningom i ålder. Och det vet vi ju att det är många som gör. (våren 2001)
Det finns de som tror att man måste vara mycket listig för att lura sig själv och det finns de som vet att om man skall lyckas med det måste man vara rätt blåst.
Kjell Swanberg i SvDs Marginalen 2001-09-18
Jag undrar när man skall införa skridskobowling som gren i OS. (nov. 2001)
Bildtext i Svd 10 februari 2002: "Farten knäckte Elofsson. Spanjoren Johann Mühlegg vann tremilen vid OS i utklassningsstil." - Jag trodde nog att OS handlar om sport.... (feb 2002)
Kan man fundera för mycket? Tål att tänkas på. (feb. 2002)

Vidare

Till början på sidan