Du är här: Funderingsprofessorn - Funderingar 3  
Professorn i Funderingar

Välkommen till
Professorns i Funderingar hemsidor!

 

Ännu fler funderingar

Någon frågade mig huruvida jag skulle kunna förhandla i Mellanösternfrågan - och lyckas lösa konflikten - under mitt föredrag på NLP-dagarna i mars 2002.

Visst kan jag det!

Bland anledningarna till att man ännu inte lyckats lösa konflikten finner man att man inte har rätt parter på plats, att de som verkligen skulle kunna få slut på eländet faktiskt inte vill få slut på det. T.ex. ligger det i krigs- och försvarsindustriernas intresse att konflikten fortgår.

Se bara till att rätt parter är närvarande, så skall jag nog greja det! (mars 2002)

Hur kommer det sig att vi vanligtvis utan alltför mycket oväsen, om än motvilligt, accepterar förändringar i vårt privata liv och i samhället men näst intill fullständigt vägrar att acceptera förändringar på jobbet? Jag bara undrar... (sept 2002)
Hur skulle det vara om vi tog bort ordet "invandrare"? Om ordet inte längre finns, så slipper vi ett departement, en hel mängd politiker och en väldans massa diskussioner. Vi behöver heller inte "integrera" någon alls då, utan bara se på människor som människor. Vissa må ha svenskt medborgarskap, andra inte, vissa talar svenska, andra inte. Vill man bo i Sverige kan det ju vara lämpligt att kunna svenska, vill man bli svensk medborgare skadar det väl inte att det ställs krav på kunskaper i svenska. (okt 2002)
Decibel: Varför heter det decibel, varför inte bel? Lät det för mycket, kanske? Deci betyder ju tiondel (det är samma deci i decibel som det är i deciliter). Vanlig samtalnivå är ungefär 50 dB, eller varför då inte 5 bel. Låter väl behagligare? Fast smärtgränsen på 130 dB kan ju få vara i dB. 130 är mycket. Klart mer än 13.
Skall viskningar nära örat mäts i centibel och tankars ljud i millibel? Vilken tur att det inte är kilobel eller megabel - Det skulle låta, det! (2000)
Flexibel & decibel: Hur ser kopplingen ut?
Deci är ju tiondel, och flexi lite som man vill ha det. Kan man t.ex. säga "Hennes viskning i hans öra var på mjuka 57 flexibel"? (2000)
Var finns det positiva ordet? "Inte lligent" och "inte llektuell" låter ju o-bra, som o-dåligt, ungefär. Och varför börjar både lligent och llektuell med två l? Kommer det kanske från walesiskan eller är det gaeliska? (1996)

Energi kan inte skapas eller förstöras, bara omvandlas från en energiform till en annan. Är det då möjligt att slösa med energi? (sept 2003)

Som tur är vet vi inte vilka utmaningar vi har framför oss, ej heller vilka möjligheter, vilken glädje och lycka som står för dörren. Som tur är vet vi att de finns där. (okt 2003)
Är det möjligt att ena Sverige runt en vision, t.ex. "Friska människor", "På BNP 10-i-topp" och "En föregångare och förebild avseende infrastruktur". Och sedan låta politikerna bestämma strategierna för att komma dit. Skulle då de som vill ta över från de som kan? (jan 2004)
I Expressen 17 maj 2004 kunde man läsa om ett piller som tog bort suget efter socker - Har man gjort jämförande studier med en kontrollgrupp, och fick de då sockerpiller, undrar jag. (maj 2004)

Är det verkligen möjligt att leva i nuet? Det tar ju några millisekunder innan vi blir medvetna om våra sinnesintryck, och då är det ju inte längre nu, utan nyss! De beslut vi fattar, och våra tankar, skapas i det undermedvetna, några millisekunder innan vi blir medvetna om dem. Återigen "nyss". (nov 2003)
Att leva "nu", att röra sig i riktning till något trevligt, och bort från något otrevligt, hur stämmer det med det som är början och slutet på vårt liv? Vi rör oss ju i riktning till döden och bort från födelsen. Vilken paradox! (juni 2004)
Läste en artikel i Illustrerad Vetenskap, om att man forskar fram piller så att vi människor skall kunna bli sådär 130 år - Undrar vad det skall vara bra för. Pensionen räcker väl inte till att leva på så länge, så då får man väl jobba tills man är 110, fast då blir det ju inga jobb kvar till ungdomarna, och vips så har vi en hel generation eller två som går arbetslös. (aug 2004)
Det finns två måsten, vi måste dö och vi måste välja. Att välja innebär att fatta beslut.

HUR vet man att ett beslut är fattat? När ett beslut är fattat leder det ju ofta till handling, är det endast genom dessa handlingar man kan påstå/påvisa att ett beslut är fattat? (dec 2004)
Ta en dag i taget! - Hur skulle det annars se ut, om alla dagarna kom på en gång? (jun 2003)
Det blir inte alltid som man tänkt sig, oftast blir det bättre. (jul 2003)
Ärlighet är ju inte alls dumt. Lögner kan ju tyckas bekväma - en stund, men synnerligen otrevliga i långa loppet. (aug 2005)
En person som är väldigt negativ, kan man kalla henne/honom megativ? (jan 2006)
Är det OK att vara annat än på topp? Är det OK att inte prestera fullt ut i mötet med andra människor, eller i mötet med sig själv? Vem är jag att bestämma att i just det här sammanhanget kan jag prestera mindre? (feb 2006)
Hur skulle det fungera om vi i Sverige skippade alla befintliga bidrag och införde medborgarlön? Lika för alla, oavsett ev. andra inkomster, en lön som nätt och jämnt räcker till hyra och billig mat; Vill man ha mer pengar att röra sig med, så jobbar man, i egen regi eller annans, och betalar en rimlig (t.ex. 25%) skatt på inkomsten. (mar 2006)
Vem var det som sa att golf är att förstöra en skön promenad? Förresten, borde inte golf höra till paralympics, de flesta som spelar har ju handikapp? (maj 2006)
Om jag rynkar på näsan åt fördomsfulla människor, är jag fördomsfull då? (juli 2006)

Med allt jämmer och elände i världen - Jag undrar om det inte ser ut som det gör för att:
- Vi definierar många saker genom dess motsats t.ex. krig - fred , hat - kärlek. Hur kan vi veta vad fred är om vi inte vet vad krig är? Och då måste vi kanske ha krig någonstans för att bli påminda?
- Även mindre trevliga egenskaper finns i oss, och vissa låter dem (säkert omedvetet) ta överhanden? Om alla är goda, märker vi det då? (aug 2006)

Vad händer med alla skrivna meddelanden som inte når sin mottagare, vart tar de vägen? T.ex. när jag skriver ett mejl och innan jag är helt klar stannar PC:n. (sept 2006)
Sverige, som ibland kallas landet Lagom, borde inte det ligga vid Medelhavet? (mar 2007)
Det finns en baksida på det mesta. Baksidan också. (okt 2007)
Hur gör man för att försöka göra något, t.ex. som i "Jag ska försöka sluta röka", och dessutom så fort man kan, t.ex. "Vi försöker svara på ditt e-postmeddelande så fort vi kan."? (nov 2007)
Om man skickar ett tomt mejl i juletid så blir det ... ett tomtebrev! (dec 2007)
I väderrapporten häromdagen sa man att det skulle blåsa i upp till stormstyrka i byarna, men de sa inget om hur blåsigt det skulle vara i städerna eller på landet. Och apropå väderrapporten: Varför kommer aldrig den där Enstaka som skurar, och varför berättar man om det i väderrapporten? (mar 2008)
Det kan ju tyckas lite gement att ge sig på versalerna, det är ju inte deras fel att någon petat på Caps Lock eller glömt att släppa upp Shift-tangenten. Det finns de som anser att versaler används när man vill skrika snarare än tala i mer normal samtalston, och somliga tar till det (att skrika) när argumenten tryter. I telex finns bara versaler - betyder det att man skriker eller att det är brist på argument? (juli 2008)
Vad händer om man byter från "Jag skulle vilja ... " till "Jag vill ..."? (juli 2008)
När det gäller hundar behöver man inte fundera på om det ska vara han, hon eller hen, det går bra med hun' (oktober 2015)

Till början på sidan